Supermarkten slecht voorbereid op uitgebreide statiegeldwet | De tijden van Israël

2021-11-26 03:17:20 By : Mr. jack song

Sue Surkes is de milieureporter van The Times of Israel.

Het is leuk om de eerste keer dat je je recyclebare drankverpakkingen in een pratende flesretourautomaat plaatst en ze met een plons ziet verdwijnen, gesorteerd en klaargemaakt voor recycling.

Als je statiegeld hebt betaald toen je de glazen en plastic flessen of de aluminium blikjes voor het eerst kocht, voer je ze in en krijg je een borgsom.

Deze verslaggever nam haar flessen mee naar een filiaal van de Yochananoff-supermarkt in het zuiden van Jeruzalem om een ​​machine van NIS 100.000 ($ 31.600) te testen, ontworpen door het Israëlische bedrijf Asufta en in het buitenland geproduceerd volgens de specificaties.

De machine accepteert één fles of blik tegelijk, slikt deze in, sorteert deze en versnippert deze, waardoor de ruimte wordt geoptimaliseerd en er minder transport nodig is.

En het lijdt niet onder cheats.

Het weet een container te identificeren die geen streepjescode voor statiegeld heeft of een (dikke kartonnen) doos is, en vraagt ​​u deze onmiddellijk te verwijderen - in het Hebreeuws, Arabisch, Russisch of Engels; jij kiest.

De machine bevat trivia-informatie en een schattige cartoon van dansende flessen en blikjes.

Wist je bijvoorbeeld dat een spijkerbroek gemiddeld acht gerecyclede plastic flessen kan bevatten?

Slechts 50 van Asufta's omgekeerde automaten staan ​​momenteel in de detailhandel, en nog eens 200 zijn in bestelling en zullen naar verwachting in februari arriveren.

Een ander bedrijf, het Noorse Tomra, heeft via een Israëlisch bedrijf, Afcon Control and Automation Services, 150 winkels bevoorraad met zijn machines - die comprimeren in plaats van versnipperen. Er zijn nog 25 in bestelling.

Het ministerie van Milieubescherming zegt, in een schijnbaar lichte onderschatting, dat er in het hele land in totaal zo'n 180 omgekeerde automaten in winkels staan, en er komen er nog 220 bij.

Maar dit is een druppel op een gloeiende plaat, aangezien op 1 december een uitgebreide statiegeldwet van kracht wordt.

Sinds 2001, toen de regering de statiegeldwet op drankcontainers goedkeurde, is een terugbetaalbaar bedrag - momenteel NIS 30 agorot ($ 0,09) - toegevoegd aan de kosten van alle blikjes drank en glazen en plastic flessen met 100 milliliter (3,4 fluid ounces). ) tot 1,5 liter (1,6 quarts) drank, om mensen aan te moedigen deze na gebruik in te leveren.

In oktober vorig jaar kondigde de voormalige minister van Milieubescherming, Gila Gamliel, aan dat de wet zou worden uitgebreid naar drankverpakkingen van 1,5 tot 5 liter (1,6 tot 5,3 quarts).

Ze gaf de drankenbedrijven en retailers een jaar om zich voor te bereiden op de veranderingen.

Ze zorgde er ook voor dat 100 miljoen NIS ($ 31,6 miljoen) beschikbaar zou zijn om de aankoop van zogenaamde omgekeerde automaten te subsidiëren, zodat consumenten hun flessen en blikjes gemakkelijk kunnen retourneren bij benzinestations, buurthuizen en andere openbaar toegankelijke locaties.

Maar haar opvolger, Tamar Zandberg, heeft ervoor gekozen om iets niet te subsidiëren waarvan zij vindt dat het betaald zou moeten worden door de vervuilers - de fabrikanten en importeurs van drankverpakkingen en de detailhandelaren die ze verkopen.

Deze verandering van aanpak leidde eerder deze maand tot een ruzie tussen de twee vrouwen tijdens een commissievergadering van de Knesset, waarbij Gamliel het ministerie de schuld gaf van een gebrek aan voorbereiding en Zandberg de winkelketens bekritiseerde omdat ze niet op tijd klaar waren.

In Europa zijn de machines overal te vinden, van luchthavens tot grote parkeerplaatsen en geven de consument vaak opties zoals het doneren van de terugbetaling aan een goed doel.

"We zijn helemaal niet voorbereid", vertelde Rami Levy van het Rami Levy-supermarktimperium woensdag aan The Times of Israel, zich afvragend hoe zijn personeel zal omgaan met de grote hoeveelheden flessen die klanten naar de servicebalies zullen brengen voor restitutie.

“Er zijn momenteel geen machines in Rami Levy-vestigingen. We hebben er een paar besteld, maar het zal zeker zes maanden duren voordat ze aankomen.”

"We hebben het over een zeer grote hoeveelheid (flessen)", ging hij verder. "Ik weet niet hoe we er technisch mee om zullen gaan."

“De staat keurt wetten goed en biedt geen oplossingen. Het had ervoor moeten zorgen dat machines in de ketens, in de gemeenschapscentra, zouden worden geplaatst, zodat het voor mensen gemakkelijk te gebruiken is.”

Hij voegde eraan toe: "Als mensen in de rij moeten staan ​​en geen oplossing krijgen bij de winkelketens, gooien ze de flessen in plaats daarvan in de prullenbak."

Bronnen in de branche zeggen dat met de hoge kosten van de machines, veel winkeleigenaren niet bestellen in de hoop dat de invoering van de statiegeldwet zo desastreus zal zijn dat deze zal worden geannuleerd, of dat de boetes voor het weigeren van flessen te accepteren en statiegeld te retourneren de moeite waard zijn om te betalen wanneer rekening wordt gehouden met de prijs van de machines.

In een poging om de waarschijnlijk hobbelige overgang glad te strijken, heeft het ministerie van Milieubescherming de lokale autoriteiten gevraagd om tot april de kooien die tot nu toe zijn gebruikt voor het verzamelen van grotere flessen - drankcontainers zonder statiegeldstickers en niet- dranken met vloeistoffen zoals shampoo en wasmiddel — op vrijwillige basis.

Daarna zullen, volgens een aankondiging van het ministerie eerder deze week, de kooien worden vervangen door de oranje bakken van Tamir Corporation, die al in een groot deel van het land aanwezig zijn voor de inzameling van alle soorten verpakkingen en containers die niet van glas of papier zijn gemaakt. (Er zijn aparte bakken voor deze laatste twee items).

Jeruzalem heeft tot nu toe geen oranje afvalbakken gehad en kozen ervoor om de bewoners verpakkingen en containers in de algemene vuilnisbakken te laten gooien, waarvan de inhoud verderop in de rij wordt gesorteerd door een fabriek in het noorden van de stad.

Een woordvoerder van de gemeente Jeruzalem zei dat er gesprekken worden gevoerd tussen het ministerie, de gemeente en Tamir over de mogelijkheid om oranje bakken binnen te halen om de uitgaande bidonhouders in de stad te vervangen.

In Jeruzalem zijn al 400 van de 1.000 kooien weggesleept en in Tel Aviv-Jaffa zijn er al 210 van de 730 verdwenen.

Tijdens een briefing voor het publiek die woensdag via Facebook werd gehouden, drongen de ambtenaren van het ministerie er bij het publiek op aan om hun grote flessen in geen geval in de gewone vuilnisbak te gooien.

Als ze dat doen, betaalt het publiek twee keer: een keer voor stortplaatsen, die deel uitmaken van stadsbelastingen, en een tweede keer voor de verloren aanbetaling.

Het ministerie, dat momenteel met alle winkelketens praat en hen aanspoort om zich goed voor te bereiden, belooft grote publiciteitscampagnes voor het grote publiek en voor specifieke sectoren zoals de ultraorthodoxen en Arabieren.

Volgens de wet kunnen consumenten tot 50 drankverpakkingen tegelijk retourneren naar elke winkel van meer dan 28 vierkante meter (300 vierkante voet) en om geld terug te krijgen, of, als de klant dat wenst, een voucher.

Kleinere winkels zullen het geld van de ter plaatse gekochte flessen moeten terugbetalen.

Waar er nog geen machines zijn, moeten klanten hun flessen en blikjes inleveren bij de balies van de klantenservice of wat de specifieke keten ook adviseert.

Er wordt alleen contant betaald op flessen met de juiste stickers met daarop het statiegeld en de barcode. Het minimale statiegeld is 30 agorot, hoewel de flessenmakers vrij zijn om dit te verhogen voor grote containers.

Het ministerie van Milieubescherming is bezig met het opzetten van een hotline voor depositowetten waaraan het publiek eventuele weigeringen om deposito's terug te betalen kan melden.

Het heeft meer inspecties en boetes beloofd om ervoor te zorgen dat winkels zich aan de lijn houden.

Bewoners die niet weten waar de dichtstbijzijnde bidonhouder of oranje bak is, wordt aangeraden contact op te nemen met hun gemeente.

In Israël worden momenteel twee nieuwe recyclingfabrieken voor plastic flessen opgericht.

Hier is een Chanoeka-geschenk dat kennis en inzicht over Israël en het Joodse volk aanwakkert.

Een cadeaulidmaatschap van de Times of Israel Community geeft uw ontvanger recht op een volledig jaar lidmaatschapsvoordelen, tegen een speciale gereduceerde prijs.

We zijn erg blij dat u de afgelopen maand X Times of Israel-artikelen hebt gelezen.

Dat is waarom we elke dag naar ons werk komen - om kritische lezers zoals jij te voorzien van onmisbare berichtgeving over Israël en de Joodse wereld.

Dus nu hebben we een verzoek. In tegenstelling tot andere nieuwsuitzendingen hebben we geen betaalmuur opgehangen. Maar aangezien de journalistiek die we doen kostbaar is, nodigen we lezers voor wie The Times of Israel belangrijk is geworden uit om ons werk te steunen door lid te worden van de The Times of Israel Community.

Voor slechts $ 6 per maand kun je onze kwaliteitsjournalistiek helpen ondersteunen terwijl je geniet van The Times of Israel AD-FREE, en krijg je toegang tot exclusieve inhoud die alleen beschikbaar is voor leden van de Times of Israel Community.